Историята зад логото на Bentley – летящото и крилато „B“

Крилата на Bentley са признати по целия свят като знак за изключително майсторство, вълнуващо представяне и завладяваща вековна история. Тук ще разгледаме еволюцията на този вдъхновяващ символ, като едновременно спиращ дъха талисман и елегантна емблема на предния капак.

Летящото „B

През 20-те години на миналия век талисманът на предния капак е най-добрият автомобилен аксесоар. Тези миниатюрни скулптури въплъщават сила и бързина без усилие и известяват вашето пристигане със стил.

Освен че създава крилата B емблема на Bentley, прочутият художник Ф. Гордън Кросби проектира и талисман на предния капак тип „Икар“. Това се появи в някои от първите каталози на Bentley, но никога не влезе в производство, може би поради нарушаване на авторски права.

Вместо това на собствениците на Bentley от епохата на Cricklewood, от средата на 20-те години на миналия век, беше предложена опцията за първия одобрен от компанията талисман Летящо B – богато украсено, изправено месингово „B“ с крила, държани хоризонтално, също смятано за дизайн на Кросби.

По-висок полет

До 30-те години на миналия век „безшумните спортни автомобили“ на Bentley, произведени в Derby, стават по-ниски и лъскави. Така през 1933 г. художникът Чарлз Сайкс, дизайнерът на Rolls-Royce Spirit of Ecstasy, получава поръчка да създаде нов талисман.

Сайкс проектира едно крило с наклонено напред „B“ в стил Артдеко, с фасети, които позволяват на „B“ да се чете правилно, когато се гледа от двете страни. Единичното крило обаче не беше популярно, така че дизайнът беше променен, за да включва чифт крила.

Алтернативно наклонено назад летящо B също бе налично за Bentley-та с повишена мощност, от сериите MR и MX, за да покаже техния спортен характер. Собствениците е трябвало да не забравят да завъртят тези талисмани настрани, преди да отворят капака, или рискували да надупчат каросерията.

Завръщането на Летящото B

След войната по-малка версия на талисмана летящо B с двойно крило се появява на Bentley-та, произведени от Крю до 70-те години на миналия век, когато е изтеглен поради въведеното законодателство за безопасност на пешеходците, което забранява изпъкнали масивни орнаменти.

През 2006 г. летящото B се завърна триумфално, благодарение на механизъм, който го направи напълно прибиращ се. Предлагаше се на Azure, Arnage и Brooklands и все още се предлага днес на Mulsanne.

Специални издания на талисмана летящо B бяха предложени от подразделението Mulliner на Bentley за модели с ограничено издание, включително версия с тъмен нюанс и дори златно летящо B.

Чувство за полет

През 2019 г., годината на стогодишнината на Bentley, новият Flying Spur пое окончателно гранд туръра с четири врати в нова посока – придружен от нова итерация на летящото B. За да отбележи повода, Bentley проведоха състезание сред всички дизайнери на Bentley за редизайн на талисмана за нашия втори век. Печелившият дизайн от Hoe Young Hwang е вдъхновен от бухал.

Уравновесен и спокоен, когато е неподвижен, бухалът разкрива огромна сила и ловкост в движение – подобно на новия Flying Spur. Минималистичната, съвременна форма на новия дизайн представлява бухал, който се плъзга над спокойно езеро в преследване на плячка, като разширяващата се основа на талисмана очертава следата, създадена върху водата. С всеки детайл на този завладяващ автомобил, проектиран около водача и пътниците, беше обърнато специално внимание на създаването на спиращ дъха размах на крилата, когато се гледа от кабината.

Изработен от неръждаема стомана, новото летящо B е ръчно полирано и изработено по процес, който обикновено е запазен за турбинни двигатели. Той съчетава традиционните асиметрични пера с ясно модерна нотка – когато автомобилът е отключен, талисманът електронно се разгръща и крилата светват във внимателно хореографирана приветствена последователност, перфектно синхронизирана със светенето на фаровете.

Крилатото „B“

Първото Крилато B

Преди да бъде създаден първият талисман, крилата Bentley съществували в двуизмерна форма. Когато Уолтър Оуен Бентли стартира своята автомобилна компания през 1919 г., той се е нуждаел от лого, което да обобщава стремежа му да прокара границите на производителността. Той се е обърнал към своя приятел Ф. Гордън Кросби, най-известният автомобилен художник от предвоенните години, който съживи далечни моторни състезания и континентални обиколки за читателите на The Autocar.

Кросби създава оригиналното крилато B – с „B“ на Bentley в чифт крила, избрани да представят въодушевлението на движението – и може би също препратка към миналото на Уолтър Оуен Бентли като дизайнер на двигатели за изтребители през Първата световна война. Кросби даде на всяко крило различен брой пера, за да го направи напълно уникално – и да остане една крачка пред измамните имитации.

Крилете сменят посоката

През 30-те години на миналия век, когато Bentley беше собственост на Rolls Royce, крилата на Bentley бяха опростени, като сочещите надолу пера бяха изправени, за да станат хоризонтални. На всяко крило също бяха дадени 10 пера, губейки асиметрията на оригинала.

Логото беше преработено отново през 90-те години на миналия век и като реверанс към Кросби асиметрията беше възстановена и централното „B“ бе преработено, за да повтори оригинала. След това през 2002 г. беше създадена окончателно нова корпоративна идентичност, включително крилата буква „B“, която се използва и днес, която въплъщава модерните ценности на Bentley, като същевременно зачита своя произход.

Честване на 100-годишнината

За да отпразнува 100-годишнината на Bentley, версия на крилато B е създадена ексклузивно за автомобили, произведени през годината на стогодишнината. Bentley „B“ и овалът около него бяха очертани със специално метално покритие, наречено Centenary Gold, а датите 1919 и 2019 бяха добавени от двете страни на „B“ – подходяща почит към Кросби в година, която отбеляза и един век от оригиналния му дизайн.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *