Continental GT – жезъл за 20-годишнината на модела направи обиколка на света

  • Глобалната щафета отбелязва 20-ата годишнина на Continental GT
  • „20 карания за 20 години“ – глобално честване на Continental GT
  • Жезълът прекоси Европа, Близкия изток, Китай, Азиатско-тихоокеанския регион и САЩ, преди да се върне в Крю
  • Скулптурата е вдъхновена от Continental GT; проектирана и изработена в Крю
  • Скрит свитък, намиращ се в жезъла, подписан от всички 20 участници в щафетата
  • Пристигането на жезъла завършва шест месеца от честването на 20-ата годишнина

(Крю, 1 декември 2023 г.) Уникална глобална щафета, отбелязваща 20 години от Continental GT, приключи с пристигането в Крю на специално изработен жезъл за 20-ата годишнина. Световната обиколка включваше спирки в Европа, Близкия изток, Китай, Азиатско-тихоокеанския регион, САЩ и Обединеното кралство, като посети 20 журналисти и създатели на съдържание в процеса като част от 20 запомнящи се пътувания – по едно за всяка година от производството на Continental GT.

Пускането на първото поколение Continental GT през 2003 г. бележи сеизмична промяна в съдбата на Bentley Motors. Първото изцяло ново Bentley на модерната ера, първото със задвижване на четирите колела и първото с иновативния W12 двигател, Continental GT бързо изведе Bentley до сегашния си статус на най-търсената марка луксозни автомобили в света.

Проектиран и изработен в Крю

Дизайнът на жезълът за 20-та годишнина е разработен в дизайнерското студио Крю и е получило същото ниво на прецизност и финес, както всеки производствен модел. Завършен в Cypress Green (външното покритие на първия по рода си сериен Continental GT) жезълът има интригуващ, асиметричен дизайн, наподобяващ перка на витло на самолет. Назъбена капачка, моделирана от селектора за режим на шофиране на Continental GT, позволява достъп до вътрешността, където се се помещава и свитъкът.

Ръководителят на Bentley Design Collaborations, Крис Кук се гмурка дълбоко в детайлите: „Всеки елемент от скулптурата на жезъла е вдъхновен от Continental GT и във всяка форма има цел. Например капачката показва опростена графика на Continental GT с неговите три характерни линии; силовата линия на Bentley от арката на предното колело по протежение на „хълбоците“ на автомобила; линията на покрива; и мускулестия „хълм“ над задното колело. Когато държите жезъла хоризонтално, при завъртане в ръцете ви, ще видите всяка от тези линии в контурите на скулптурата. В най-фините докосвания, всеки профил също се подрежда перфектно със съответната линия на графиката на капачката.

Жезълът за 20-та годишнина сега ще намери своя дом в наследствения гараж на Bentley, заедно с първия Continental GT, тъй като изключително важна година в историята на компанията наближава своя край.

Еволюция на модерна икона

По време на пускането си на пазара през 2003 г., първото поколение Continental GT предлагаше уникална комбинация от зашеметяващ дизайн, представяне на суперавтомобил и несравнима майсторска изработка. То беше приветствано като най-бързото истинско четириместно купе в света с максимална скорост над 190 мили/ч (300 км/ч) и време от 0-60 мили/ч за 4,7 секунди (0-100 км/ч за 4,8 секунди). Без сравними конкуренти в своята ценова категория, Continental GT се превърна в глобална сензация, определяйки нов пазарен сектор.

Сега в третото си поколение, Continental GT и стабилният му спътник Continental GTC продължават да печелят награди и признания. През 2022 г. Continental GT Speed спечели уважаваната награда Robb Report Car of the Year; забележително е, че Continental GT V8 S го наследява като победител в наградата Автомобил на годината за 2023 г. Continental GT също постигна поредни победи на наградите Auto Motor und Sport през февруари 2023 г., печелейки категорията за вносителство на луксозен клас за втора година подред в анкета на над 101 000 читатели.

Честване на 20-тата годишнина на Continental GT

Bentley отпразнува 20-ата годишнина на семейството Continental GT с шестмесечна програма от събития и представяния, започваща през април на автомобилното изложение в Шанхай с дебюта на уникален Continental GT S. Поръчковите Mulliner характеристики на този модел, който беше завършен в тъмносив металик Magnetic, включваха възпоменателни емблеми, инкрустации и дизайнерски мотив за 20-та годишнина, включващ насложени силуети на първото и третото поколение Continental GT.

2023 г. е и 20-ата годишнина на мощния 6,0-литров туин-турбо W12 на Bentley, двигателят, който задвижи Bentley до глобален успех през последните две десетилетия. Фестивалът на скоростта в Гудууд през юли също показа няколко Bentley, задвижвани от W12, включително Continental GT Le Mans Collection, поръчков Continental GTC Speed и лимитираното издание Batur от Mulliner със 750 к.с.

От другата страна на Атлантическия океан на автомобилната седмица в Монтерей през август беше разкрит още един Continental GT Speed от Mulliner. Неговото Cypress Green покритие, интериор от кожа Saddle и фурнир Burr Walnut са вдъхновени от първия сериен Continental GT от 2003 г. и точно този автомобил – VIN 200001 – бе изложен до него.

Междувременно жезълът за 20-тата годишнина продължи да напредва с обиколката по целия свят, предоставяйки възможността на 20 поканени гост-шофьори да изпитат поредица от модели от завода на Continental GT. В края на времето си зад волана всеки подписа свитъка като запис на едно уникално пътуване, преди да го предаде на следващия участник.

Подобни статии